Thursday, August 21, 2008

UiTM Dalam Krisis....


baru2 ni aku ada tgk blog2 sesorg n aku mula terpikat tgk slh satu blog yg dia post..blog tu dia kumpulkan smua comment dak2 tntg kmsukakn non bumiputera kt uitm...SO aku terpanggil nk share sdikit pe yg diorg tulis n pndapat aku..Aku pn student uitm gak...so aku rs x pueh ati ngn comment slh sorg mereka yg de post kt blog sesorg ni.."Dia kata dia ex student uitm,n then dia malu dgn student uitm skrg pkiran cam dak2 skolah menengah..n then lagi satu dia kate student uitm skrg rmai yg spatutnya x lyk dpt msuk uitm n then org melayu skrg takut persaingan..."


SO aku rs org yg anta blog tu sbnrya,musuh dlm slimut yg jatuhkan bangsa sendiri..Kenapa nk ungkit pulak tntg ketidak layakkan sesorg untuk msuk ke uitm..Kalo bkn bangsa sendiri yg tlg bngsa sendiri sapew lg nk tlg..n then xkan kita lak nak mengemis kt bangsa lain..so kita pkir2kanlah..Kita seharusnya utamakan bangsa sendiri demi ms depan anak bangsa kita..Kat sini bkn aku nk pertikaikan mslh perkauman..tetapi mslhnya disini bila timbul je manusia yg perangai seperti ini so runtuh ar bangsa itu sendiri..Bekas PM kita dulu pn de bgth..Aku pgl dia Dr. M..Dr. M pernah berkata MELAYU NI MUDAH LUPA dgn sgala kesenangan yg dia dpt..Kesenangan yg dikecapi sepatutnya digunakan untuk kebaikkan negara,agama dan bangsa..n then Dr M pernah ckp kita seharusnya tlg bangsa kita sendiri bila tgk bangsa sendiri menderita n susah...SO mane lah th anak bangsa yg kita tlg bakal menjadi pemimpin akan datang???


Comment dia yg kedua tntg pmikiran student uitm skrg yg cam dak2 skolah menengah bt pembantahan untuk kmasukkan non bumiputera..Aku nk ty dia ar..dia dulu student uitm gakkan..so dia x cam dak2 skol menengah ke???..ckp xkne tempat ar org tu..Kita bt pembantahan tu sbnrnya untuk pertahankan hak org melayu dari dulu lagi..Dia de bc paper or tgk berita tak bahawa dari dulu lagi sblm itm dinaika tarafkan jd uitm sbnrnya dah de akta yg mengatakan bahawa uitm untuk org melayu saje...n then ada gak dulu uitm di buka untuk non bumiputera..tetapi dak2 non bumiputera tidak berminat n tidak selesa belajar dlm situasi org melayu lbih byk berbanding kaum lain..So isu ni sepatutnya x payah dibangkitkan lg..Akux berpihak pada sape2 tetapi aku berpihak pada kebenaran..Kalo situ de kebenaran so ada ar aku kt situ...Isu melayu takut persaingan sepatutnya x payah kecoh2 lagi..Sape kate org melayu skrg takut persaingan,kalo dia orang melayu so dia takut persaingan ar ni..Jangan cakap x serupa bikin..Kalo dia bekas student uitm n grad on time dia x sepatutnya ckp cam bdk2 xde kelulusan...


So aku just nk share je ngn korang..Korang pndai2 ar pkir..pe2 hal kita "LAYAN SUDAH"

4 comments:

call me fiza @ pija @ fiz said...

x berakl lgsg la org 2...de ke ckp cm 2...
yg dy 2 lk dtg dr mne klu x uitm nie..pas2 nk ckp cm2 lk...ish
germ lk rse nye...

PeNgUiN said...

ahahahahha releks brooo...relekss...ahahahah

MaHzAN said...

manusia bila dh x sedar diri cmtu ar..huhuhhuuhu

tea O_ais_limau(ais kurang ar) said...

agak2nyer kat mane lah org melayu 10 thn akan dtg eh!!!! org tue mmg ke laut!!!(btul x fiza)hhohohoho...